Avgust 02, 2021

 

postanska jul 21

Samo jedan odsto parova u Srbiji odustane od borbe protiv steriliteta

By Novembar 07, 2017 0

Širom Evrope do 12. novembra obeležava se Evropska nedelja (ne)plodnosti (European Fertility Week). U Srbiji, prema procenama, ima više od 400.000 parova koji imaju problem sa sterilitetom.

Anketa je pokazala koje dijagnoze su najčešće, koliko godina imaju parovi koji se bore sa sterilitetom, koliko njih odustane...
Više od polovine od 1.100 ispitanika u Srbiji leči sterilitet od jedne do pet godina, oko 26 odsto leči sterilitet od šest do deset godina, a podjednako su zastupljeni muški i ženski sterilitet, rezultati su ankete koju je sprovelo Udruženje "Šansa za roditeljstvo".
Najčešći problem i dijagnoze su loš spermogram (43 odsto) i problemi sa jajovodima (21 odsto).
Više od 70 odsto ispitanika daje prednost privatnim klinikama u odnosu na državne, a starosna dob parova koji su u borbi za bebu kreće se od 28 do 42 godine.
Samo jedan odsto ispitanika je odustao od dalje borbe što pokazuje veliku želju parova da dođu do potomstva, utvrđeno je anketom.
Svaki drugi ispitanik odgovorio je da parovi nisu dovoljno upoznati s procesom vantelesne oplodnje.
Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović, rekla je da podatak da polovina anketiranih razgovara o problemu steriliteta, a ipak u javnosti ne nailazi na informacije koje su potrebne.
Takođe anketa je pokazala da je skoro jednaka zastupljenost muškog i ženskog steriliteta, a zabrinjavajući je podatak da raste broj nepoznatog uzroka steriliteta.
Veliki broj parova u Srbiji dugo leči sterilitet bez obzira na godine, a čak 80 odsto ispitanika ima manje od 42 godine, što znači da su ovim problemom zahvaćeni najviše parovi u reproduktivnom dobu.
Anketu "Sterilitet i vantelesna oplodnja" sprovelo je Udruženje "Šansa za roditeljstvo", u periodu od februara do septembra 2017, na uzorku od 1.100 osoba koji imaju problem s neplodnošću.
Cilj Evropske nedelje (ne)plodnosti je da približi činjenice o neplodnosti svim Evropljanima, pozivajući na veću svest i politiku podrške radi rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti u Evropi.
Evropska nedelja (ne)plodnosti je pokrenuta 2016. godine i stvorena je da bi se skrenula pažnja na dilemu o neplodnosti, temu o kojoj se retko govori u Evropi.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2