Juni 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Žena iz Velike Plane othranila 40 tuđe dece

By Decembar 04, 2017 0

Kao hraniteljica Centra za porodični smeštaj i usvajanje u Miloševcu, Branka Filipović, zajedno sa svojim suprugom Miroslavom i ostalim ukućanima, odnegovala je četrdesetoro tuđe i napuštene dece, koja su u njenoj porodici ostala do punoletstva i osamostaljivanja.

U taj broj nije uračunat veliki broj dece o kojima su se Branka i njena porodica brinuli privremeno, od nekoliko dana do nekoliko meseci, dok im Centar nije pronašao stalnu hraniteljsku porodicu.

Od više stotina žena iz Miloševca i okoline koje su se, u organizaciji Centra za porodični smeštaj i usvajanje u Miloševcu, od 1931. godine do danas bavile hraniteljstvom, po broju mališana koje je izvela na životni put Branka Filipović je apsolutni rekorder.

Ima onih koji smatraju da bi podvig koji je ova žena ostvarila uz pomoć Centra trebalo prijaviti Ginisovoj knjizi rekorda, „jer je pitanje da li postoji majka kroz čiji dom je prošlo više tuđe dece“.
Njen podvig još većim čini to što je i sama odrasla u hraniteljskoj porodici, bez raditelja i ikog svog. Među štićenicima ustanove.

Branka Filipović rođena je 16. avgusta 1929. godine u Beogradu, opština Savski venac. Nije imala ni dve godine kada je, u martu 1931. godine, dovedena u Miloševac i, u organizaciji tek osnovanog centra za brigu o napuštenoj deci, data na čuvanje i vaspitanje meštanima Milanu Pašiću i njegovoj supruzi Frosini.

Svoje roditelje nikad nije upoznala, niti zna ko su. Godinama je pokušavala da ih pronađe, da otkrije svoje poreklo ali nije uspela. Kaže da je upravo u tome što je tragala bezuspešno, što do rođenja svoje dece nikad nije upoznala bliskost koju ljudsko biće oseti kad se nađe pored nekog svog, nalazila najači motiv da deci o kojoj se brinula pruži što više ljubavi. Da im bude i majka i drugarica.

Branka je u Miloševcu završila osnovnu školu. Kasnije, kada je postala punoletna, udala se za Miroslava Filipovića, sa kojim je stekla tri sina. Saša je rođen 1950. Rade 1952. a Dragan 1970. godine. Od prva dva sina ima četvoro unučadi, a najmlađi Dragan je tragično nastradao u svojoj osamnaestoj godini. Kad je majci stasao za ženidbu, a otadžbini da brani njenu slobodu.

Osim obavljanja redovnih poslova u Centru i na porodičnom imanju, Branka je celi radni vek aktivno učestvovala u organizovanju raznih društvenih manifestacija, posebno onih čija su tema bila deca ili kultura.

Decenijama je ustajala prva, u četiri sata ujutro, kada je supruga Miroslava ispraćala na posao, a na spavanje odlazila posle svih, kada bi i poslednje dete, a često ih je bilo i po petoro-šestoro u kući, smestila u krevet i ušuškala.
Celu priču o Branki porčotajte na sajtu srbijadanas.com, klikom OVDE.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2