Januar 22, 2022

 

postanska22 12

VLADA SRBIJE OBEZBEDILA SREDSTVA: Smederevska Palanka napokon dobija redovno snabdevanje vodom za piće

By Decembar 10, 2017 0

Stanovnici Smederevske Palanke, koji već godina žive sa restrikcijama vode, napokon će imati redovno snabdevanje pijaćom vodom, tvrdi Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa koji, nakon uvođenja privremenih mera, vodi ovu šumadijsku opštinu.

Vlada Srbije odobrila je interventna sredstva u iznosu od 6.000.000 za rešavanje ovog problema.
- Posle pola veka, glavna pumpa za vodovod, koja je postavljena 1968. godine biće zamenjena novom. Sa sadašnjih tridesetak litara protok vode će se znatno povećati, i do 80 litara vode u sekundi –  kaže Vučen. 
Biće zamenjena i potisna pumpa u Zlatiborskoj ulici, ugrađena još 1974. koja je glavna za uredan transport vode za Mikulju i naselja sve do Male Plane. 
- Već dugo vremena ti delovi grada vodu dobijaju tek u kasnim jutarnjim satima, jer postojećoj pumpi, posle noćnih isključenja zbog restrikcije, treba mnogo vremena da postigne optimalan nivo rada. Trećom pumpom, koja služi za prebacivanje vode iz bunara Buline vode do bunara Singer, normalizovaćemo snabdevanje vodom Kolonije.
- Na proleće, kad vremenske prilike to dozvole, izvršićemo revitalizaciju šest bunara i u njih staviti pumpe, koje smo već kupili – nastavlja najviši opštinski funkcioner.On naglašava da je u pitanju samo „gašenje požara“, jer je za obezbeđivanje dugoročnog normalnog snabdevanja Palanke vodom neophodno uraditi „krupne i veoma skupe sistematske radove“, uključujući i zamenu dotrajale kanalizacione mreže i osposobljavanje zapuštenih bunara. Smederevska Palanka ima 11 svojih bunara iz kojih se grad snabdeva vodom, ali da su samo dva u funkciji.
Po njegovim rečima, odgovornost za katastrofalno stanje u snabdevanju Palanke vodom snose sva opštinska rukovodstva u poslednje dve decenije, ali najviše ono koje su vodili sadašnji narodni poslanik Radoslav Milojičić Kena i DS.
-Još 2008. godine, dakle pre devet godina, za rešavanje pitanja vodosnabdevanja uzet je kredit od 200 miliona dinara. Zvuči pomalo neverovatno ali ni jedan dinar nije potrošen za vodovod i slično, već bog zna za šta. Sada je taj dug narastao na skoro 300 miliona dinara i Smederevska Palanka ga nosi kao kamen o vratu – kaže Vučen.

Rešavanje zaostalih problema prethodnika

- Znam da su građani na ivici strpljenja, da su očekivali da će se, nakon što je SNS preuzela vlast, ogromni problemi koji su jedno vreme paralisali ovaj grad  brže rešavati, međutim stanje koje smo zatekli bilo je katastrofalno. Dodatni problem je i svojevrsni haos u Skupštini opštine koji je nama koji smo, zajedno sa predsednikom Toplicom Pintorovićem, vodili opštinu često vezivao ruke. Procenjeno je da najkraći put iz ove situacije vodi preko privremenih mera i zato su i uvedene – objašnjava Nikola Vučen, koji je do njenog raspuštanja obavljao dužnost predsednika Skupštine opštine.

Izvor: srbijadanas.com

Last modified on Nedelja, 10 Decembar 2017 10:40

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2