Juni 29, 2022

 

postanski 17.06.22

VUČIĆ: Najviši interes Srba na Kosovu i Metohiji je mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je najviši interes Srba mir i da im je u ovom trenutku to najpotrebnije.  

- Mislim da je najviši interes Srba mir i opstanak i ostanak na vašim ognjištima i da imate budućnost za svoju decu. Nemate drugu kuću i ne želimo da ovo ikada napustite, to je interes države Srbije, rekao je Vučić posle razgovora sa predstavnicima političkih stranaka, građanima i privrednicima na Tehnološkom fakultetu. 
Na zahtev nekih od okupljenih da se Srbima na severu obezbedi oružje, Vučić je rekao da je takvih zahteva bilo i na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata.
- Moj odgovor je bio da će Srbija da pomogne u davanju novca za vrtiće, škole, zdravstvene ustanove. Molimo vas da nas pustite da ne koristimo oružje, bolje je da ja razgovaram sa Tačijem ili Haradinajem milion puta nego da jedan metak bude ispaljen bilo gde, rekao je predsednik Srbije.
Navodeći da je na razgovor pozvao predstavnike svih političkih partija a ne samo vlasti, Vučić je izrazio zahvalnost što su se odazvali svi koji kako je kazao, odlučuju na severu Kosova i Metohije. 
- Sastanak je trajao tri sata, vodili smo teške razgovore o sprovođenju Briselskog sporazuma, oko poštovanja rezolucije 1244, izgradnji puteva ali i o uspostavljanju većeg jedinstva i poverenja ne samo na severu Kosova već svuda. Svi su o svemu govorili otvoreno, dobro smo se razumeli iako nismo morali u svemu da se saglasimo, kazao je Vučić. 
On je naveo da su učesnici sastanka u severnom delu Kosovske Mitrovice najčešće pominjali strah od eventualnog upada iz južnog albanskog dela grada.
- Siguran sam da niko ne pomišlja i da mu neće pasti na pamet da sklanja Srbe sa njihovih ognjišta, kazao je Vučić dodajući da će Srbija voditi takvu politiku da može da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.
Govoreći o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Vučić je kazao da razrešenje tog zločina smatra ključnim za nestanak straha kod ljudi i izgradnju drugačijeg pogleda na budućnost. 

Tan2018 1 20 125312564 0 660x388
- Prištinske institucije sada imaju priliku da pokažu šta će da učine. Čije god da je ime ubice i nalogodavca, srpsko, albansko ili stranca, prema počiniocima i nalogodavcima nikakve milosti neće biti, kazao je predsednik Srbije. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Banjskoj na Kosovu da će država uložiti još 250 miliona dinara u obnovu manastira Banjska kao i da predstoji završetak izgradnje naselja "Sunčeva dolina" u Zvečanu za oko 300 porodica raseljenih Srba sa Kosova i Metohije.
Predsednika Vučića u manastiru Banjska dočekao je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.
- Poseta predsednika Vučića za sve nas na Kosovu i Metohiji je veoma značajna. Mi koji danas živimo na ovim prostorima teškim životom, ne možemo da opstanemo bez države Srbije. Potrebno je da imamo snage, hrabrosti i strpljenja, ali jedino uz svesrdnu pomoć države moći ćemo da istrajemo. Kao i dosad, rekao je Teodosije.
On je dodao da se manastir Banjska obnavlja poslednjih nekoliko godina uspešno, a posebno prilogom predsednika Vučića nakon čega su se uključili i drugi.
- To nam daje nadu da i u ovo teško vreme možemo da obnovimo svetinje i učvrstimo naše prisustvo na Kosovu i Metohiji, kazao je Teodosije.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2