Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

LEPA VEST ZA VELIKU PLANU: Kompanija ''Macarone“ počela probnu proizvodnju

By Februar 02, 2018 0

Tekstilna kompanija "Macarone" u Velikoj Plani počela je sa probnom proizvodnjom.

-Za početak smo angažovali dvadesetak radnica, koje šiju majce.  Uglavnom su to žene koje već imaju iskustvo na poslovima šivenja, a ovo im dođe kao uhodavanje. Krajem februara ili u martu, kada stignu mašine za glavnu proizvodnu halu, one će preći tamo, a ovde u manjem pogonu ćemo početi sa obukom druge grupe radnica, kaže Safet Saglam, vlasnik kompanije.
Tekstilna kompanija koja će se baviti prizvodnjom jakni i druge garderobe posluje u zgradama nekadašnje Modne konfekcije "Perkon", koju je Saglam kupio u stečajnom postupku u julu prošle godine.
Uporedo sa pokretanjem proizvodnje, izvode se obimni građevinski radovi na zgradama koje su bile prilično ruinirane.
- Grube radove na renoviranju glavne proizvodne hale i nekadašnje upravne zgrade privodimo kraju, ali da sve dovedemo u željeno stanje trebaće nam još nekoliko meseci. Kad završimo, Plana neće dobiti samo nova radna mesta već i reprezentativne objekte koji će ulepšati centar grada – ističe Saglam.
On planira da "za početak" zaposli 150 radnica, a kasnije još 250.
- Bilo je raznih priča oko zapošljavanja. Istina je samo to da meni trebaju dobri radnici. Sve žene koje znaju da šiju ili ne znaju ali su spremne da prođu kroz našu obuku i nauče, su dobrodošle. Ne treba im ničija preporuka, neka slobodno dođu u fabriku na razgovor, kaže ovaj tursko-srpski privrednik.
Safet Saglam Gagić poreklom je iz Dolova kod Tutina i odlično govori srpski jezik, što mu olakšava komunikaciju sa radnicima. Živi u Istambulu,  gde ima tekstilnu kompaniju "Sercan tekstil", koja zapošljava 70 svojih radnika, ali zbog povećanog obima posla za kompaniju šije još 400 radnika iz drugih turskih preduzeća.  Celokupna proizvodnja izvozi se u zemlje Evropske unije, u kojima je već obezbeđeno tržište i za gardarebu koja će se proizvoditi u Velikoj Plani.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2