Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

BRNABIĆ: Rekonstruisaćemo vodovod u Smederevskoj Palanci

Premijerka Srbije Ana Brnabić obećala je danas stanovnicima Smederevske Palanke da će Vlada Srbije izdvojiti potrebna sredstva da se u ovoj podunavskoj opštini potpuno rekonstruiše sistem vodosnabdevanja, dostojan života u 21. veku. 

Brnabić je tokom posete JKP "Vodovod" upoznata sa izuzetno teškom situacijom, višesatnim restrikcijama koje traju više decenija posebno u  letnjim mesecima i činjenicom da se Smederevska Palanka pijaćom vodom snabdeva iz Velike Plane kroz sistem azbestnih cevi starih 50 godina te ne može da istrpi potreban pritisak.

- Kada sam imenovana za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu među prvim opštinama koje sam posetila bila je Smederevska Palanka. Niti jedna opština u Srbiji nije bila u toj meri devastirana. U isto vreme i tužno i neverovatno. Dug Palanke je preko tri milijarde, što je tri godišnja budžeta. Do 2016. postojale su samo mahinacije i zloupotrebe. Napravili su 19 javnih preduzeća, upropaštavali su jedno za drugim. Neverovatno je kako je opština koja je tako blizu Beograda i autoputa toliko devastirana. Uz pomoć Vlade Srbije, jer se drugačije problemi ovde ne mogu rešiti, popravićemo stanje. Jedan od prioriteta je kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže, a potom sledi rešavanje drugih probelma. Vlada Srbije će uvek pomoći, rekla je Brnabić. 

111

Stanovnici Smederevske Palanke dočekali su Premijerku na Uzun Ćupriji, mostu na Jasenici, gde joj je predočeno da su potrebni radovi na rekonstrukciji nasipa, zbog sprečavanja mogućih poplava, poput onih iz 2014. godine, kada je šteta samo u poljoprivredi bila veća od pola milijarde dinara.

U pratnji potpredsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i koordinatora za Podunavski okrug Branka Malovića, ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marka Blagojevića i predsednika Privremenog organa Nikole Vučena Ana Brnabić je posetila i Opštu bolnicu "Stefan Visoki".

2

- Vlada Srbije je u proteklom periodu uložila 35 miliona dinara za kupovinu potrebnih aparata. Izgradili smo novo odeljenje ginekologije i rekonstruisali odeljenje za palijativnu negu. Još 20 miliona uložili smo u interventnu sanaciju. Zgrada je stara, energetska efikasnost je loša. Do kraja leta kompletno ćemo renovirati Opštu bolnicu "Stefan Visoki". Biće jedna od najboljih bolnica u Srbiji. Zaposlićemo mlade lekare i obezbediti im specijalizacije. Takođe, pomoć stručnog kadra obezbedićemo i iz velikih medicinskih centara. Takođe, renoviraćemo ambulantu na Koloniji, u koju 30 godina ništa nije uloženo, rekao je ministar Lončar.  

1111

Pred zgradom Opštine Smederevska Palanka premijerku Srbije Anu Brnabić dočekalo je više stotina građana. Upoznajući Premijerku sa aktuelnom situacijom, Vučen je istakao da je dug Palanke, od maja 2016. kada je SNS preuzeo rukovođenje Opštinom, ukupno iznosio 3.086.392.618, 91 dinar.

333

- Konsolidovanjem javnih finansija uspeli smo značajno da smanjimo dug. Za dvadeset meseci smanjili smo dugovanja direktnih budžetskih korisnika i dugovanja prema indirektnim korisnicima, javnim preduzećima i školama. Ukupno dugovanje smanji smo za 260 miliona dinara. Sada se sve obaveze izmiruju blagovremeno, uspostavljena je tekuća likvidnost, što je dovelo i do sznatno manjeg broja sudskih postupaka protiv Opštine, rekao je Vučen.

Vučen je istakao i da je jedna od najvećih problema kredit kod jedne komercijalne banke iz 2008. godine, koji je dva puta ankesiran i kada je dospeo na naplatu, marta 2017. godine, iznosio je oko 200 miliona sa kamatom i sudskim troškovima.

- Novo Opštinsko pravobranilaštvo ustanovilo je nepravilnosti, uložili smo prigovor i postupak vratili na ponovno suđenje. U pregovorima sa bankom postigli smo načelni sporazum koji je povoljan za Opštinu. Naš plan je da do jula ove godine odblokiramo račun budžeta, rekao je Vučen i podsetio da je Vlada Srbije Palanci odobrila pomoć vrednu nekoliko desetina miliona dinara bez koje ne bi bilo izlaza.

Pogledajte konferenciju za novinare posle posete premijerke Ane Brnabić Smederevskoj Palanci

Last modified on Ponedeljak, 19 Mart 2018 20:53

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2