Decembar 06, 2021

 

postanska 28.10.2021

VUČIĆ SA MINISTARKOM SPOLJNIH POSLOVA GANE: RAZMOTRITI STAVO NEZAVISNOSTI KOSOVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih poslova i regionalnih integracija Gane Širli Ajorkor Bočvej, a tokom razgovora izražena je nada da će Gana razmotriti poziciju prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Vučić je obavestio gošću o stavu Srbije prema pitanju Kosova i Metohije, kao i o stanju dijaloga između Beograda i Prištine i potrebi postizanja kompromisnog rešenja.
Bočvej je prenela pozdrave predsednika Akufo-Adoa, kome je predsednik Vučić uzvratio pozivom da poseti Srbiju.
Vučić i ministarka Bočvej su konstatovali da je u toku intenziviranje političkog dijaloga dveju zemalja, s obzirom na to da se ova poseta realizuje nepuna tri meseca posle posete predsednika Parlamenta Okvajea.
Dvoje sagovornika su izrazili očekivanje da će se na ovaj način stvoriti uslovi za jačanje svih vrsta veza između Srbije i Gane, kao i drugih afričkih zemalja, podsetivši na dugogodišnje prijateljstvo, izgrađeno u prošlosti kroz zajedničke aktivnosti u Pokretu nesvrstanih.
Oni su, takođe, naglasili da bi otvaranje ambasada u Beogradu, odnosno u Akri, dalo značajan podsticaj bilateralnim odnosima Srbije i Gane, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.
Vučić i Bočvej su se saglasili da je potrebno iskoristiti odlične mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i farmaceutske industrije, građevinarstva i energetike.
Predsednik Srbije je izrazio spremnost da se nastavi dobra praksa školovanja studenata iz Gane na našim univerzitetima, kroz stipendiranje u okviru programa "Svet u Srbiji", kao i drugih oblika saradnje u okviru obrazovanja, nauke i kulture.
Vučić je obavestio gošću o stavu Srbije prema pitanju Kosova i Metohije, kao i o stanju dijaloga između Beograda i Prištine i potrebi postizanja kompromisnog rešenja.
Tokom razgovora izražena je nada da će Gana razmotriti poziciju prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2