Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

SKANDALOZNO: Avramović je suprotnost svega što gradonačelnik treba da bude

Gradonačelnica Jasna Avramović još jednom je nanela ogromnu štetu građanima Smedereva. Gonjena ličnom mržnjom i sujetom, bez razloga i ikakvog osnova tužila je najstariju lokalnu televiziju u Srbiji, TV Smederevo, koju godinama nasilno pokušava da ugasi.

Privredni sud u Požarevcu odbio je tužbeni zahtev Grada Smedereva, kojim je traženo da ovaj medij vrati dva miliona dinara dobijenih na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja za 2017. godinu. Ovo je bio njen zadnji pokušaj da uništi TV Smederevo, zbog objektivnog informisanja o njenoj nesposobnosti.

Dokaz navedeno dao je Sud, koji je u obrazloženju presude, između ostalog, naveo da neizvršenje projekta u celini nije posledica krivice TV Smederevo, već grada Smedereva, koji nije omogućio tuženom ispunjenje ugovorne obaveze informisanja javnosti prema odobrenom projektu. Avramovićka je TV Smederevo zatvorila, zabranjivala je komunikaciju sa njihovim novinarima, a odobrena sredstva im je prenosila u kritičnim momentima sa jasnom namerom da im ugrozi projekat.

Jovica Šešlak, direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo, koji je ugrozio sopstvenu egzistenciju kako bi sačuvao ovu medijsku kuću i zaposlene od progona Avramovićeve, kaže za regionalni portal ePodunavlje da je obrazloženjem Suda konstatovano da obaveza Grada nije bila samo da mediju prenese sredstva neophodna za realizaciju projekta.

- Grad je morao, što je i Sud konstatovao, da svojim aktivnostima omogući da ispunimo svoju ugovornu obavezu, tako što će nam na svaki način pružiti informacije neophodne za pravljenje informativnog programa. Uz to, navedeno je da se iz izvedenih dokaza ne može utvrditi postojanje nijednog razloga koji su nas onemogućili da ispunimo svoju obavezu, a za koje snosimo krivicu. Saglasno odredbi člana 122. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima, sud nalazi da nismo bili dužni da ispunimo u celosti svoju obavezu, jer Grad u celosti nije ispunio svoju, a posebno kada nas je svojim radnjama ometao u tome, kaže Šešlak.

Šešlak ističe da je ovo tek prvostepena presuda i da očekuje da će se Grad žaliti, što je u maniru dosadašnjeg ophođenja gradonačelnice Jasne Avramović prema TV Smederevo. Javnost je upoznata sa činjenicom da je Avramovićeva pred Višim sudom u Smederevu, u dva navrata, osuđivana za korupciju, o čemu je Tv Smederevo izveštavalo, kao i o njenim kasnijim aferama. 

Zato ne treba da čudi njena istrajnost u nameri da, ne birajući sredstva, vrši pritisak na medije, iako znamo da, i predsednik Republike Vučić, i Vlada Republike Srbije, ulažu velike napore kako bi sa radnom grupom za izradu medijske strategije došli do što kvalitetnijeg rešenja za što veću slobodu medija i njihovu što kvalitetniju poziciju u društvu. 

- Ne zabrinjava nas postupak gradonačelnice, za koju verujemo da je politička prošlost i da nema nikakvu političku budućnost, jer prosto ne razume društvene promene koje se dešavaju oko nje. Po okončanju procesa i pravosnažnosti presude, javnost ćemo obavestiti o načinu i metodama kojim je Avramovićeva vršila opstrukciju rada našeg medija, ometala nas u tehničkom i tehnološkom razvoju i u najvažnijem delu, zakonom definisanom, informisanju građana, rekao je za naš potral direktor i glavni urednik Jovica Šešlak.

Podsećamo da je TV Smederevo do februara 2016. godine bilo javno preduzeće, kada je privatizovano po Zakonu o informisanju i Uredbi Vlade Republike Srbije. Kako se gradonačelnici Jasni Avramović nije dopala struktura novog vlasništva, pošto je ovaj medij pripao dugogodišnjim i priznatim medijskim radnicima, učinila je sve da onemogući, ne samo rad, nego i postojanje TV Smederevo. 

Tužba, prva i jedina ovakve vrste u Srbiji, navodi Šešlak, bila je samo jedan od načina da Avramovićeva svoj cilj ostvari, u čemu, kaže on, na zadovoljstvo ove medijske kuće sa višedecenijskom tradicijom, ali i mnogih sugrađana koji žele da imaju svoj lokalni medij, nije uspela.

Last modified on Nedelja, 13 Januar 2019 13:34

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2