Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

ZRELA ZA KRIVIČNU ODGOVORNOST: Avramović obmanula i narod i više nivoe vlasti

Jasno nam je zašto je gradonačelnica Jasna Avramović ozbiljno rizikovala kada je lagala građane Smedereva i više nivoe vlasti u Srbiji, jer je ranije već dva puta pred Višim sudom u Smederevu osuđivana za korupciju, ali nam nije jasno zašto to radi i dalje i do kada će takvo osiono ponašanje da se toleriše. 

Radnici firme "Servfood" su brutalno prevareni, kao i celokupna javnost. Zloupotrebljena je dobronamernost visokih funkcionera, koji su Smederevu obezbedili možda i naveće investicije u Srbiji. Građanima Smedereva nikada nije objašnjeno zašto su oni za pogon za preradu ribe, halu od 4.200 kvadrata sa hladnjačom, platili skoro 300 miliona dinara. 

Zar Smederevci plaćaju porez da bi Avramovićka na ovaj način arčila njihov novac? 

Prema ugovoru o zakupu i njegovom aneksu, "Servfood" je bio u obavezi da plaća zakupninu od tri evra po kvadratu mesečno i izmiruje režijske troškove. Avramovićka nikada građanima, kao ozbiljnim investitorima, nije podnela izveštaj da li su i u kojoj meri ugovorne obaveze izvršene. Ali, jeste otkrila da je mnogo ranije znala da od pokretanja proizvodnje neće biti ništa. Zrela je za krivičnu odgovornost.

- Još pre dva meseca su me obavestili da imaju problema u vezi sa pokretanjem proizvodnje i radnicima je rečeno da ko hoće da čeka novog investitora čeka, a ko ne, da uzme papire i ode na biro. Pre par dana su nam podneli zahtev za raskid ugovora o zakupu, mislim da duguju zakupninu za dva meseca, videćemo sa njima da li će to uplatiti regularno ili ćemo podneti tužbu, izjavila je gradonačelnica za portal Smederevske novine, uz uveravanje da hala neće ostati prazna i da su već na pragu dva nova investitora zainteresovana da zakupe ovaj pogon. 

Ova njena izjava datira od pre dva meseca. Novih ponuda nema, a neće ih ni biti. Da naglasimo, pogon za preradu ribe je namenski građen i retki su mogući poslovni partneri kojima bi isti odgovarao. Takođe, teško da će pristati na utvrđenu zakupninu, koja je bila Avramovićkin osnov isplativosti. A radnike je već zaboravila. 

Da podsetimo i da je prilikom otvaranja fabrike 2016. godine najavljeno da će u opremu i mašine biti uloženo dva miliona evra i da će u pogonu biti zaposleno najmanje 300 radnika. Ta cifra nikada ni blizu nije dostignuta. 

U martu prošle godine nemačka kompanija PTC, koja je bila osnivač "Servfood", otišla je u stečaj, a u junu je dobila novog vlasnika, koji je kao saopštio da će preuzeti i smederevski ogranak i radnike u njemu. Od tada, međutim, proizvodnja nije zaživela, a predstavnici nove kompanije zvanično nisu saopštili razloge zatvaranja smederevskog pogona. 

Ovde nisu u pitanju samo prava 20 radnika koji su ostali na ulici bez ikakve mogućnosti da naplate svoja potraživanja, niti da ostvare pogodnosti koje im sleduju. Ovde je reč o zloupotrebi budžetskih sredstava i obmanjivanju građana Smedereva i visokih funkcionera Republike Srbije.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2