Februar 09, 2023

 

postanska 18.01.23

DOKAZANO: Avramovićka smišljeno opstruiše medije sa namerom da ih uguši

Nekrunisana Jasna Avramović, guši slobodu govora, opstruiše i pokušava da uguši medije, sa evidentnom namerom da autoritarno vlada Smederevom kao ličnom svojinom. I novinari i strukovna udruženja godinama upozoravaju javnost da je Jasnin odnos prema ovoj profesiji nedopustiv i da je sasvim suprotan od zalaganja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se novinari u svakom pogledu zaštite.

Privredni sud u Požarevcu, kao prvostepeni, odbio je tužbu Grada Smedereva kojom je traženo da lokalna televizija vrati dva miliona dinara dobijena na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u 2017. godini, uz obraloženje da je lokalna samouprava onemogućila projekat uskraćivanjem informacija od interesa za javnost.

Ovo je bila smišljena taktika, kojom bi se najstarija lokalna televizija u Srbiji dovela u položaj iz kojeg nema izlaza, što bi neminovno dovelo do njegog gašenja. Nije uspela, na zadovoljstvo ove medijske kuće sa višedecenijskom tradicijom, ali i mnogih sugrađana koji žele da imaju svoj lokalni medij, nije uspela.

Nakon što je Grad tužio TV Smederevo jer, po njihovom tumačenju, nije opravdala sufinansirani projekat za 2017. godinu, ovaj medij se pred sudom branio tvrdnjama da je to posledica opstrukcija Gradske uprave.

- TV Smederevo nijednom nije zvanično obaveštena o dešavanjima u gradu, niti su nam bili upućeni pozivi da prisustvujemo koferencijama za novinare. Takođe, nije bilo moguće pronaći sagovornike na teme u vezi sa radom lokalne samouprave, jer su pozive odbijali svi, tvrdi direktor televizije Jovica Šešlak.

O ovome je na sudu svedočio i zamenik gradonačelnice Bojan Teofilović, koji je potvrdio da je bilo konferencija za medije koje je organizovao Grad, ali da TV Smederevo nije pozivana. Tvrdio je i da je dobijao instrukcije da ne gostuje na TV Smederevo, jer televiziju vodi "nepoželjna ličnost". 

Novinska udruženja uputila su brojna upozorenja da Smederevo krši Zakon o javnom informisanju, uskraćujući novinare za informacije o radu lokalnog organa vlasti. Takođe, udruženja novinara su u nekoliko navrata osuđivala Jasnino ponašanje i uvrede koje je u salvama upućivala novinarima.

Avramović je 2016. godine pozvana od strane novinarskih udruženja da u komunikaciji sa novinarima pokaže viši stepen kulture i odgovornosti, u skladu sa funkcijom koju obavlja, zato što je novinare vređala lično. 

Nazivala ih je "nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove", pominjući čak i njihovu psihu u pogrdnom smislu. Nazivala ih je "ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu", iz čega je zaključivala da "novinari ugrožavaju dolazak investitora, te zato od njih mora da krije značajne informacije". 

Istina je sasvim drugačija. Dokazano.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2