Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Evropski dan donacije i transplantacije organa

By Oktobar 13, 2019 0

Cilj je upoznavanja javnosti sa dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa posle smrti.

Širom Evrope obeležava se Evropski dan donacije organa, kao i mesec oktobar koji je posvećen donaciji organa. Cilj je da se podigne svest građana o značaju zaveštanja organa, ali i da se zahvali porodicama koje su pristale da u teškom trenutku doniraju organe.
 
Oko 2.000 ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju nekog organa. Još uvek nema dovoljan broj organa, a samim tim ni transplantacija, iako je to za neke pacijente jedini vid lečenja. 

Transplantacija ili presađivanje organa danas je u svetu i kod nas prihvaćen i uspešan način lečenja bolesnika sa teškim i terminalnim obolјenjima, posebno organa kao što su bubreg, jetra, srce, pluća i pankreas. U poslednjim decenijama, na taj se način, mogu se organi čija je funkcija prestala zameniti drugim, od drugog čoveka davatelјa ili donora. Organi se mogu dobiti od živog srodnika, žive osobe sa kojom pacijent nije u krvnom srodstvu ili od preminule osobe (kadaverski donor). Organi živog donora funkcionišu bolje i duže nego kada potiču od preminulih donora.
Last modified on Nedelja, 03 Novembar 2019 13:17

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2