April 17, 2021

 

posta 30.3.2021

Danas je Pokrov Presvete Bogorodice

By Oktobar 14, 2019 0

Ovaj praznik je jedan od najvećih posvećenih Bogomajci, a obeležava se sećanje na njeno čudesno pojavljivanje.

Pravoslavni vernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše da rađaju i podižu decu.

Na današnji dan 911. godine, za vreme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu.

U četvrtom času svenoćnog bdenija, vernici su ugledali Presvetu Majku Božiju sa raširenim omoforom, odnosno pokrovom na rukama, kojim je pokrila sve prisutne, dajući znak da pod svoje okrilje uzima sve koji veruju u nju i njenog sina.

Tako je uveden praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavlja Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

Praznik zastupnice ljudi pred Tvorcem poštuju svi, a žene, po običajnom kalendaru, danas ne bi trebalo da rade nikakve teške fizičke poslove.

Mlade žene posebno se mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, posebno porodilja i majki. 

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu. Vašari se održavaju u Arilju, Sokobanji, Jagodini, Leskovcu, Krupnju i Raškoj.

Last modified on Nedelja, 03 Novembar 2019 13:18

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2