Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

24. oktobar - Svetski dan borbe protiv raka dojke

By Oktobar 24, 2019 0

Cilj je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, a 24. oktobra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke. Ovog meseca, a posebno danas se javnosti skreće pažnja na rasprostranjenost raka dojke, podiže se svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke je i najsmrtonosnija vrsta kancera kod žena u Evropi i svetu. Najčešće pominjani faktori rizika za nastanak ove bolesti su – nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Ipak, trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima usled kojih nastaje rak dojke, stoga je rano otkrivanje najbolji vid kontrole. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće.

U cilju prevencije, stručnjaci ističu da je svakodnevno bavljenje nekom od fizičkih aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta glavno u očuvanju zdravlja dojki, pri čemu te aktivnosti ne moraju da podrazumevaju bavljenje maratonom ili plivanje već se mogu svoditi i na korišćenje stepenica umesto lifta, izlazak iz autobusa stanicu ranije tokom povratka kući da bi se prošetalo i slično. Takođe, treba raditi redovne preglede i samopreglede.

Rano otkrivanje raka dojke mesečnim samopregledom, a naročito mamografskim pregledom jednom godišnje posle 40-te godine života pružaju najbolje šanse za preživljavanje. Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 97 odsto jer se, zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 odsto slučajeva dojka mora amputirati.

Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik obolevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu. U zemljama u razvoju, kao što je Srbija se beleži veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka usled nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Svake godine se kod nas registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, više od dve trećine žena javljaju se lekaru kada je bolest već uznapredovala i kad je lečenje teško i neizvesno.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2