Avgust 14, 2022

 

postanski 17.06.22

PREDAVANJE NA TRGU – MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

By Oktobar 03, 2019 0

U okviru obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, u nedelju, 6. oktobra u 12 časova, na glavnom gradskom trgu biće organizovana tribina na kojoj će govoriti predavač dr Dušan Lekić.

Inače, oktobar se obeležava kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke kako bi se skrenula pažnja na ovu bolest, sa ciljem da se žene podstaknu na redovne preventivne preglede, s obzirom na to da je to najbolji način da se bolest na vreme dijagnostifikuje, a samim tim poveća i stepen izlečenja.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji se od decembra 2012-te godine sprovodi Program organizovanog skrininga raka dojke, jer kada se bolest otkrije na vreme, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem, može se spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena. Prema raspoloživim podacima više od 90 posto žena obolelih od raka dojke može se izlečiti ako se bolest otkrije u početnom stadijumu.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena, od koga svake godine u svetu oboli oko 1.700.000, a umre oko pola miliona žena.

SDN

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2