Maj 21, 2022

 

postanska 05.2022

JASNA AVRAMOVIĆ PONOVO POTROŠILA PARE, A GRAĐANI OSTALI BEZ USLUGE

Da se novcem iz lokalnog budžeta malo toga radi u Smederevu od kako je na čelu grada Jasna Avramović dobro je poznato, ali je problem što iza nje ostaju i poluzavršeni projekti finansirani iz donacija ili sredstvima Evropske Unije, a koji ni dan danas nisu u funkciji.
Upravo je to slučaj sa postrojenjem i kanalizacijom u Malom krivaku, čiji je završetak svečano označen početkom juna, a kojim je trebalo da bude rešen problem sa odvođenjem otpadnih voda u ovom romskom naselju. Sredstva u iznosu od milion evra obezbedila je Evropska unija, dok je grad izdvojio 282.734,24 evra.
Radovi na izgradnji postrojenja privedeni su kraju, doduše, uz probijanje rokova, kao i kanalizaciona mreža ukupne dužine oko 4,5 kilometara, ali još uvek nisu izvršena priključenja, pa bi moglo da se desi, da u slučaju obilnijih padavina, ovaj deo grada ponovo bude pod vodom.
Kako je ranije objašnjeno reč je o specijalnom vidu kanalizacije sa vakuumskom stanicom, namenjen uslovima ravničarskih terena, gde nema dovoljnog pada da se gravitacijom radi odvodnjavanje, koje treba da omogući da na ovom prostoru ne bude nikakvih poplava ni nagomilavanja vode.
Nezvanično, jedan, u nizu problema je to što je sam projekat po kojem je sve rađeno, izgledao kao da je namenjen nekoj drugoj lokaciji, pa samo „prenesen“ na ovaj teren, zbog čega je tokom radova bilo dosta prepreka, i fizičkih i pravnih. Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, nema upotrebne dozvole, a dodatni problem je to što bi svako, od 329 domaćinstava trebalo da plati ptiključak na ovu mrežu, za šta nemaju dovoljno sredstava.
Tako je, za sada, sve ostalo na „simulaciji“ rada postrojenja demonstriranoj prilikom svečanog otvaranja, dok će više od 2.500 žitelja ovog dela grada, na prave efekte morati da sačeka.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2