Avgust 02, 2021

 

postanska jul 21

„SMEDEREVSKA JESEN“ OD 5. DO 8. SEPTEMBRA

Privredno-turistička manifestacija „Smederevska jesen“ ove godine će biti organizovana od 5. do 8. septembra, a osim glavnih programa na gradskom trgu sve posetioce očekuju i brojni prateći sadržaji, saopštili su na konferenciji za medije članovi organizacionog odbora.
-Koncipiranjem manifestacije trudili smo se da napravimo program koji će zadovoljiti sve ukuse i koji će na najbolji način da predstavi naš grad – rekao je Dejan Stošić, zamenik gradonačelnika i predsednik organizacionog odbora manifestacije.
Povodom otvaranja manifestacije, u Malom gradu će program pod nazivom „Top klasik“ izvesti hor i orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojan Suđića. U subotu i nedelju, od 12 do 18 časova, u Malom gradu, biće organizovan program pod nazivom „Despotov grad-srpska prestonica“ koji se sastoji iz pozorišnih predstava, pijace zanata i viteških turnira. U subotu, u 20 časova, nastupiće Bilja Krstić i „Bistrik“ bend.
Glavni programi, tradicionalno, biće organizovani na gradskom trgu. Uvertira će biti nastup tamburaškog orkestra „Banatski kicoši“ u vinskom gradu, u sredu, 4. septembra, od 21 čas. Za četvrtak, 5. septembra, u 21 čas planiran je koncert grupe „Valentino“.
-Petak je dan svečanog otvaranja, kada najpre imamo, u 18 časova, svečani defile, koji će kao i prošle godine ići ulicama Karađorđevom, Save Nemanjića i Vuka Karadžića i završiće se na gradskom trgu. Nakon defilea sledi kratak nastup karnevalskih grupa, a u 20 časova planiran je nastup folklornog ansambla „Kolo“. U 22 časa biće održan koncert Dženana Lončarevića. U subotu, u 19 časova, planiran je koncert dečijeg hora „Kolibri“, a u 20 časova nastup Đorđa Davida i Ivane Negativ. Nastup grupe „Van Gog“ planiran je za 22 časa. U nedelju, od 20 časova nastupiće „Amadeus bend“ i Dragana Mirković u 22 časa – najavio je Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu.
U subotu i nedelju, na gradskom trgu, program, kao i svake godine, počinje u podne izvedbom predškolske ustanove „Naša radost“, nakon čega slede nastupi kulturno-umetničkih društava.
Sajam privrede će biti organizovan u holu Centra za kulturu od 6. do 8. septembra, a svečano otvaranje planirano je 6. septembra u 17 časova. Neće izostati ni poljoprivredna izložba, odnosno seoska dvorišta u Velikom gradu smederevske tvrđave, na kojoj će učestvovati 17 seoskih mesnih zajednica, 4 gradske, i 18 aktiva udruženja žena. Gradske mesne zajednice svoje rukotvorine izložiće u Paviljonu u Velikom gradu. U Vinskom gradu biće 10 izlagača vina, a biće postavljene i tezge na trgu za prodaju voća, grožđa, meda i cveća.
Ukupan budžet 132. manifestacije iznosi 21 milion dinara, od čega će za koncertne programe biti izdvojeno 7,2 miliona dinara. Nastup Dragane Mirković koštaće 2,1 milion dinara. Organizatori ističu da masovnost „Smederevske jeseni“, koja tokom trajanja, okupi od 350.000 do 500.000 posetilaca, opravdava izdvojen novac, ali i da se dobar deo sredstava vrati u budžet po osnovu naplate komercijalnih sadržaja.
-Po osnovu izdavanja u zakup zemljišta, poslovnog prostora i objekata, ostvari se prihod od oko 8,5 milion dinara, a po osnovu mandatnih kazni, odnosno, neposrednog naplaćivanja na licu mesta izlagača ili komercijalnih ponuđača, naplati se oko 400.000 dinara. Kao i svih prethodnih, i ove godine, značajno je učešće privrede i preduzetnika putem donatorstva, i ti iznosi su ukupno od 1,5 do 2 miliona dinara. Na taj način se obezbeđuju značajna sredstva za organizovanje ove manifestacije – objasnio je Slaviša Stošić, član Gradskog veća zadužen za finansije.

J.V.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2