Maj 21, 2022

 

postanska 05.2022

SMEDEREVCI BICIKLIMA DO KRFA I VIDA

Dvojica naših sugrađana, braća Aleksandar i Dejan Bosić, uputili su se u četvrtak ujutru na, kako kažu, pokloničko putovanje do ostrva Krfa u Grčkoj, a namera im je da celu deonicu, dugu više od 1.000 kilometara, pređu vozeći bicikle.
-S obzirom na to da biciklima ne možemo da idemo autoputem, moraćemo da koristimo alternativne pravce, što će put učiniti dužim, nego kada idete kolima ili autobusom. Pred nama je više od 1.000 kilometara. Prolazak kroz našu zemlju neće biti toliko težak, ali su pravi izazov usponi u Grčkoj, od kojih je jedan, kako smo upoznati, i do 2.100 metara, na deonici koja je nenaseljena. Postoji mogućnost da nas na jednom delu puta u Grčkoj prati prijatelj svojim „Smartom“, kako bi nas u problematičnim delovima puta snabdevao vodom i hranom – rekao je uoči polaska za „Smederevske novine“ Dejan Bosić.
Namera im je da put prelaze u etapama, dnevno između 100 i 130 kilometara, dok će u Grčkoj, zbog pomenutih uspona, pređena dnevna kilometraža na izvesnim deonicama biti manja. Planiraju da ovim tempom na željenu destinaciju, sa danom odmora, stignu kroz 10-11 dana. Braća Bosić ići će do Mauzoleja u Kirkiri, ostrva Vido, ali i do manastira Svetog Spiridona.-Želeli smo na ovo putovanje da idemo prošle godine, na stogodišnjicu završetka Velikog rata, ali zbog nedostatka finansijskih sredstva nameru nismo mogli da realizujemo. Ove godine nam je dosta ljudi izašlo u susret i pomoglo, tako da se nadamo da ćemo ispuniti svoj cilj i opravdati njihovo poverenje – rekao je Bosić.
Već na prvoj stanici, u Ćupriji, gde su se zaustavili posle prve etape vožnje, Bosići su naišli na srdačan prijem.
-Prvi dan smo dobro izgurali, uz jak vetar i baš jako sunce. Za šest sati i 12 minuta vožnje prešli smo nešto malo više od 98 kilometara. Zaustavili smo se u Ćupriji, gde nas je dočekao Slavko Cvetković, zamenik predsednika skupštine, koji nam je obezbedio smeštaj i hranu za prvu noć na dugom putovanju.

J.V.

Last modified on Ponedeljak, 04 Novembar 2019 17:53

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2