Februar 09, 2023

 

postanska 18.01.23

RADINAČKA OSNOVNA ŠKOLA: „JEZICIMA S LJUBAVLJU“

By Septembar 27, 2019 0

U OŠ „Ivo Andrić“ u Radincu u četvrtak je programom „Jezicima s ljubavlju“ (To languages with love) obeležen Evropski dan jezika, sa ciljem da se kod učenika razvije svest o značaju učenja stranih jezika, obogati znanje o kulturama evropskih zemalja, prošire saznajni vidici, pospeši međuetnička tolerancija, a posebno da se podstakne učenička samostalnost u izradi zadataka i njihov istraživački duh. Program je organizovan i izveden na inicijativu nastavnice srpskog jezika i književnosti Miljane Kravić, a izložbu i prateći program pripremili su učenici odeljenja V2, uz pomoć svojih drugova i drugarica iz drugih odeljenja petog, šestog i sedmog razreda, i uz pomoć Borisa Jeknića, nastavnika Likovne kulture, Ružice Ugljarević, nastavnika francuskog jezika i nastavnica srpskog jezika Dragane Milenković i Helene Kalinče.

U holu škole otvorena je izložba plakata na kojoj su prikazane kulturno-istorijske vrednosti velikih evropskih zemalja i zanimljivosti o njima.

-Bila je ovo prilika da se podsetimo čuvenih evropskih književnika, slikara, kompozitora i vajara, lepote pariske Ajfelove kule, londonskog Big-Bena, rimskog Koloseuma i Krivog tornja u Pizi, ruskog Kremlja i Crvenog trga, španskih korida, da obnovimo legendarne priče o Arturovom maču iz kamena, grčkim bogovima i Robinu Hudu, da saznamo manje poznate zanimljivosti o francuskom kralju Luju Četrnaestom, Napoleonu, Šerloku Holmsu, ruskim običajima povodom praznika Maslenica, španskim trkama sa bikovima i festivalu „La tomatina“ na kojem se ljudi gađaju paradajzima, ali i prilika da uživamo u podsećanju na specijalitete kuhinja evropskih zemalja, kao i na sportska i naučna dostignuća evropskih naroda – navodi nastavnica Miljana Kravić, inicijator programa.

Otvaranje izložbe obogaćeno je predstavljanjem na evropskim jezicima, dramskim skečom ,,Pogodi iz koje evropske zemlje dolazim“ i recitacijama na stranim jezicima. Svim učenicima podeljene su nalepnice sa logom evropske manifestacije, a jezičko, istorijsko i kulturno šarenilo Evrope simbolično je predstavljeno i mnogobrojnim zastavama evropskih zemalja.

Inače, Evropski dan jezika (European Day of Languages) je manifestacija koja se organizuje pod pokroviteljstvom SavetaEvrope i obeležava 26. septembra u 47 država članica. Njeni ciljevi su informisanje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumevanja, promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstvaEvrope, koje mora biti očuvano i razvijano i podržavanje celoživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i van njih.Ovaj događaj, koji je, obogativši znanja učenika,pospešio njihov istraživački duh i kreativnost i koji je ispraćen sa mnogo pozitivnih reakcija, našao se i na evropskoj mapi događaja gde su ubeležene sve zemlje koje proslavljaju Evropski dan jezika. Radinačka škola je jedina sa teritorije Grada Smedereva koja je učestvovala u projektu tekuće godine.

Kako je istakla Jasmina Branković, direktorka škole, ovo je prvi put da OŠ „Ivo Andrić“ obeležava evropski dan posvećen stranim jezicima, a posebno je zanimljiv podatak da od ove školske godine škola dobija internacionalni karakter – dečak ruske nacionalnosti i dve učenice kineske nacionalnosti postali su učenici radinačke škole. Prema rečima nastavnice Miljane Kravić, program je oplemenio školske aktivnosti i dokazao da su radinački đaci u velikoj meri motivisani za rad i zalaganje u vannastavnim aktivnostima, jer je njihov entuzijazam i temeljan pristup svim segmentima organizacije za svaku pohvalu.

U radinačkoj školi stoga već smišljaju nove i zanimljive ideje povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika i drugih značajnih događaja koji su na evropskoj i svetskoj mapi zbivanja.

SDN

foto: OŠ „Ivo Andrić“ Radinac

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2