Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

EU PRO: BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PREDUZETNIKE, MIKRO I MALA PREDUZEĆA

By Oktobar 15, 2019 0

Informativna sesija o drugom javnom pozivu razvojnog programa EU PRO za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima biće održana u sredu 16. oktobra 2019. godine u 10:30 časova na Srebrnom jezeru u hotelu Danubia Park, navodi se u saopštenju prosleđenom našoj redakciji.

Evropska unija (EU) je za ovaj javni poziv opredelila ukupno 2,5 miliona evra kako bi doprinela povećanju konkurentnosti lokalne privrede u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

-Poziv je otvoren do 10. novembra 2019. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom i koja su registrovana u periodu od 2014-2018. godine u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO. Opredeljena sredstva namenjena su za nabavku opreme i uvođenje usluga sa ciljem da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti. Preduzeća mogu da konkurišu za bespovratna sredstva u visini od 10.000 do 30.000 evra, dok je za brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnike maksimalan iznos podrške 70.000 evra. Takođe, korisnici/ce sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto, odnosno 30 odsto ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra – navedeno je u saopštenju, a dodaje se da više informacija o javnom pozivu, kriterijumima za izbor korisnika i načinu konkurisanja, zainteresovani mogu pronaći na internet stranici EU PRO-a.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Osim na Srebrnom jezeru, informativne sesije na kojima će biti predstavljen ovaj javni poziv biće održane i u Novom Pazaru (sreda, 16. oktobar u 10:30, Kulturni centar), zatim Kruševcu (četvrtak, 17. oktobar u 10:30, Biznis inkubator) i Zaječaru (četvrtak, 17. oktobar u 10:30, Timočki Omladinski Centar – POMAK).

SDN

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2