Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

PROUNS: Televiziji N1 liderstvo u tabloidnom pristupu jednoj od najodgovornijih formi novinarstva – dokumentarnoj

By Februar 18, 2020 0

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) izražava nadublje neslaganje sa jednostranim pristupom u dokumentarnom serijalu „Vladalac“ autorske ekipe sa Televizije N1.

Zatečeni smo količinom neprofesionalizma i to od onih koji uporno sebe predstvaljaju kao lidere u novinarstvu. U ovom slučaju, priznajemo im liderstvo u tabloidnom pristupu jednoj od najodgovornijih formi novinarstva – dokumentarnoj. 
U ovom serijalu koji se najavljuje kao dvodelni, oni su pod direktnim uticajem nedostatka društveno odgovornog naboja i svega onoga što godinama prepisuju konkurenciji.
Predsednik Vučić izložen je brutalnim uvredama, krajnje subjektivnim ocenama, iz kojih jasno izvire čista mržnja  i politički stav Vučićevih neistomišljenika. 
Neprihvatljivo je da se jedan medij služi ovakvim sredstvima i vodi ogoljenu, prljavu kampanju protiv predsednika države bez ikakvih argumenata. U njihovom pristupu dominiraju marketing, jeftine kalkulacije i mržnja političkih neistomišljenika. 
Kao udruženje reagujemo i pozivamo kolege da razmisle o ovome. Uređivački pristupi treba da se razlikuju i to je demokratska tekovina, ali forsiranje govora mržnje u sredstvima javnog informisanja nije dobar put napretka ni borbe za osnaživanje medija. 
PROUNS posebno negoduje zbog potcenjivanja javnog mnjenja jer se u najavi dokumentarca kaže da je to i  priča o građanima Srbije i o tome kako se dogodilo da nisu prozreli narative koji su Vučića doveli i održali na vlasti. 
Iskreno se nadamo da će građani Srbije prepoznati čiji i kakvi sve interesi stoje iza ovako ukrojenog serijala, a motiv je svima već odavno poznat – novac i samo novac. 

Predsednik PROUNS Zoran Veličković

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2