Maj 09, 2021

 

posta 30.3.2021

Mere na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković doneli su, u skladu sa Ustavom, Odluku o uvođenju vanrednog stanja.

Odluka je stupila na snagu.

Škole

Od 16. marta u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave. E-vrtić dostupan je za celu Srbiju, dok će e-upis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila. Probni test za malu maturu će biti urađen putem nove tehnologije. Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Granice

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću.

Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano.

Ulazak u zemlju

Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje.

Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora.

Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa KOVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Privreda

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru.

Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće.

Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl).

Vlada poziva sve poslodavce u Srbije da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće.

Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost i zbog toga apelujemo na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene.

Ovo se posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole.

Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

Građani

Samoizolacija – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe.

Izuzeci: kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća.

Preporuka za lica starija od 70 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

Javni prevoz

Ukida se noćni i redukuje dnevni javni prevoz.

Inspekcije

Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme.

Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja.

Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

Apel

Još jednom apelujemo na naše najstarije sugrađane da strogo vode računa i ne izlaze iz kuće i pridržavaju se svih uputstava zarad očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih.

Last modified on Utorak, 17 Mart 2020 13:32

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2