Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Kineski stručnjaci stižu u Srbiju do kraja nedelje

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je da očekuje da kineski stručnjaci za borbu protiv koronavirusa stignu u Srbiju do kraja nedelje, a predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je na velikoj pomoći i podršci koju Kina pruža Srbiji i svim našim građanima.

 Mi smo mala zemlja i mali narod, ali smo veoma iskreno i sa velikom pažnjom pratili sve što se dešava u Kini i verovali u snagu vašeg predsednika Si Đinpinga, u snagu vašeg naroda, Komunističke partije Kine, u snagu svih vaših ljudi, rekao je predsednik Srbije posle razgovora sa Čen Bo.

Vučić je istakao da je Kina uspela, ako ne do kraja, a onda sa velikom sigurnošću da pobedi najveću pošast savremenog sveta, na čemu je čestitao toj zemlji.

  • Želim da vam izrazim ogromnu zahvalnost na pažnji koju pružate Srbiji, jer naše su oči sada uprte u vas, naglasio je Vučić.

Ukazao je da Srbija još nije u situaciji u kakvoj su neke druge zemlje, ali da će tako nešto uskoro uslediti i kod nas, a da bismo izbegli taj najgori scenario, potrebna nam je kineska pomoć i podrška.

  • Zato vas molim da nam pošaljete sve što možete i nije nam tu problem novac. Da nam pošaljete od maski, rukavica… Treba nam desetine miliona maski, rukavice, respiratori… Bukvalno svega, a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli u Beograd i Srbiju da nam pomognu kako da iz ove teške krize izađemo, a da nemamo destine i hiljade mrtvih, rekao je Vučić.

Primetio je da su mu se mnogi u zemlji, ali i svetu, smejali kada je govorio o najvećem poštovanju prema predsedniku Kine, te istakao da i danas to govori, uz sve lične nade koje su usmerene i uperene u Si Đinpinga.

  • Mi ne tražimo novac, mi tražimo nešto što je mnogo više od novca. Ovog puta tražimo kinesku ljubav, tražimo vaše ljude da nam pomognu, što je važnije od svega. A drugo, da nam omogućite da možemo da kupimo. Beskrajno vam hvala na svemu i molim vas da prenesete moje najsrdačnije čestitke i najiksrenije pozdrave predsedniku Kine, velikom Si Đinpingu, rekao je Vučić.

Čen Bo: Već smo odlučili da dajemo donaciju

Ambasadorka Kine zahvalila je Vučiću na tim rečima dodajući da je već dva njegova pisma poslala Siju i da će kineska strana obratiti veliku pažnju na potrebe Srbije u borbi protiv virusa.

  • Već smo odlučili da dajemo donaciju, a onda da pošaljemo i stručnjake, rekla je Čen i dodala je da će Vučiću u toku dana dati spisak šta će Kina sve uraditi.
  • Ako sve bude dobro, nadam se do kraja ove nedelje da će doći stručnjaci iz Kine, navela je ambasadorka, a Vučić je na to rekao da je za Srbiju svaki dan važan.

Čen je navela da u Kini kada je reč o borbi sa koronavirusom sve računaju po satima, kao i da su obični građani u Kini veoma pozitivno reagovali na Vučićev poziv za pomoć.

Predsednik Srbije je dodao da je to video i istakao da je građanima Kine beskrajno zahvalan na tome.

Ambasadorka je rekla da je Vučićevu vanrednu konferenciju za medije gledalo čak više od 300 miliona ljudi.

Vučić je zahvalio još jednom na tome i uputio im najsrdačnije pozdrava uz reči: “Čekamo ovde našu kinesku braću. Pokazalo se da bez vas Evropa teško može da se odbrani, mi to ne krijemo jer mi ne možemo i nismo u stanju bez Kine i kineske braće to da uradimo”.

Ambasadorka je to rekla da je i Kina od Srbije dobila veliku podršku na početku borbe sa koronomm, a Vučić je prokomentarisao da je to ipak više bila verbalna podrška.

  • I naši građani kažu da mi moramo da vratimo takvu podršku, dodala je ona.

Vučić je istakao da je Kina bila uz Srbiju i 1999. godine i su Kinezi i danas u najvećoj meri sa Srbijom.

  • Hvala vam mnogo, poručio je Vučić.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2