Print this page

U Smederevu nema zaraženih, novi kontakt za građane

By Mart 17, 2020 0

Prema poslednjim informacijama gradskog Štaba za vanredne situacije, u Podunavskom okrugu za sada nema potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, a kod pet novotestiranih lica nalazi su negativni, saopšteno je na konferenciji za medije. Određen broj lica nalazi se pod stručnim nadzorom i njihovo stanje se prati.

Juče se za pomoć obratilo 66 starijih sugrađana, a danas u jutarnjim satima još njih 11. Osim već objavljenih kontakata, lokalna samouprava je, u saradnji sa Crvenim krstom, obezbedila još jednu liniju za lica starija od 65 godina kojima je neophodna pomoć, a to je 062 80 30 874. Inače, naloženo je Crvenom krstu da u saradnji sa Centrom za socijalni rad, obiđe starija lica i svim ugroženima dostavi pakete sa namirnicama. Ukoliko bude potrebe, za ovaj posao biće angažovani i volonteri.

-JKP „Zelenilo i groblja“ zaduženo je za dezinfekciju rukohvata na zelenim pijacama, a na ulazu u zatvorene mlečne pijace obezbedi sunđer ili otirač za dezinfekciju obuće prilikom ulaska. Nalog je dat da svi prodavci na zatvorenoj mlečnoj pijaci moraju da imaju rukavice, maske i dezinfekciona sredstva kojima će posle ulaska jednog broja mušterija, ne više od četiri, vršiti dezinfekciju svih svojih radnih površina – rekla je u obraćanju medijima gradonačelnica Jasna Avramović.

Ponovila je da svi građani sa simptomima koji ukazuju na eventualnu sumnju u korona virus sve informacije mogu da dobiju u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu na broj telefona 012 222 568 do 15 časova, a do 22 časa mogu se javiti i na 064 864 9028 i 064 808 4486

HES smederevskog Doma zdravlja zadužena je da uradi uputstvo za što bolju zaštitu i dezinfekciju građana i objekata od korona virusa. Takođe, Odeljenje za Urbanističko-komunalne i imovinsko pravne poslove dužno je da obavesti sve profesionalne upravnike zgrada da pojačaju higijenu održavanja zgrada i obavesti ih o samostalnoj nabavci dezinfekcionih sredstava.

U Gradskoj upravi omogućen je rad od kuće starijih od 65 godina i hroničnim bolesnicima. Ista preporuka data je i javnim preduzećima i ustanovama, a svako od njih dužno je da na svom sajtu javnost obavesti o eventaulnim izmenama radnog vremena i ostalim promenama u funkcionisanju svojih službi.

U Apotekarskoj ustanovi Smedereva, navodi gradonačelnica, ima dovoljno dezinfekcionih sredstava i rukavica, maski ima, kako je rekla jedan broj, i ne isključuje mogućnost njihove nestašice, jer ljudi ih kupuju u većim količinama, i još jednom je uputila apel građanima da ne kupuju i ne prave zalihe, jer će apoteke sukcesivno nabavljati određenu količinu dezinfekcionih sredstava, rukavica i maski, kako bi svima bilo omogućeno da ih kupe.

Podsetila je da je već na snazi mera ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Smedereva i navela da će nadležna inspekcija kontrolisati njeno sprovođenje.

Last modified on Utorak, 17 Mart 2020 18:42