Print this page

OKRUŽNI ŠTAB: Zatvoriti ugostiteljske objekte

By Mart 17, 2020 0

Nebojša Pavlović, načelnik Podunavskog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije, uputio je preporuku gradu Smederevu i opštini Velika Plana, da na nivou svojih lokalnih samouprava donesu odluku o potpunoj zabrani rada svih ugostiteljskih objekata, onako kako je to već učinila opština Smederevska Palanka, saopšteno je medijima.

 - Smederevska Palanka je u potpunosti uvela zabranu rada ugostiteljskih objekata, sala za izdavanje, kao i zabranu sportskih priredbi i ostalih manifestacija, dao sam preporuku, a u toku dana dobiće je i napismeno, da to isto urade i grad Smederevo i opština Velika Plana, jer smatram da samo zajedničkim delovanjem možemo prebroditi ovu situaciju i sigurno nećemo dozvoliti da profit pojedinca bude iznad ove situacije. Ovim putem i apelujem na ugostitelje, molim ih da nam izađu u susret, pre svega zbog njih, njihove dece, zbog svojih sugrađana, a na taj način neizmerno pomažemo i državi. Lokalne samouprave sigurno će se u narednom periodu, ukoliko budu stupile takve odluke na snagu, izaći u susret ugostiteljima kada prebrodimo ovaj problem, možda će biti oslobođeni komunalnih naknada, možda neće određeni vremenski period plaćati bašte, videćemo  koliko je to moguće da na određenom nivou dobiju i određene stimulanse, subvencije, dakle, sve ono što u zakonskim okvirima budemo mogli da pomognemo ugostiteljima, izaći ćemo im u susret, rekao je Pavlović.

Na štabu  je usvojen niz mera i preporuka koje će lokalne samouprave u narednom periodu sprovoditi, koje se odnose u najvećoj meri na dezinfekciju javnih ustanova, preduzeća, javnog prevoza, a koje su, kako je naveo, većim delom već zaživele. Potvrdio je da, za sada, na teritoriji Podunasvkog okruga, nema potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom.

- Prate se sva lica i postoji podatak od svih lica koja su se u proteklim danima vratila iz inostranstva, imaju obavezu, i mogu da ih pohvalim, da se uredno javljaju Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu i ovom prilikom apelujem da tako i nastave, jer samo takvim ozbiljnim i preventivnim delovanjem možemo pomoći našim građanima, rekao je Pavlović.

Osim kol centara koji već funkcionišu u lokalnim samoupravama za pomoć starijim licima, Pavlović je najavio da će i u Podunavskom upravnom okrugu biti otvorena linija na koju će moći da se javljaju građani kojima je potrebna pomoć i još jednom apelovao na osobe starije od 65 godina da ostanu u kućama, naglasivši da ima dovoljno volontera i postoji već ustaljena procedura kako će im potrepštine biti distribuirane.