Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Zatvaraju se granični prelazi u Srbiji, ukida se međugradski saobraćaj, a uskoro i nova ograničenja

Srbija je prešla granicu od 100 inficiranih korona virusom zbog čega su državni organi rešili da pređu na radikalne mere. Predsednik Aleksandar Vučić otkrio je na današnjoj konferenciji za novinare da je u Srbiji za 103 lice potvrđeno zarazom korona virusa od čega je 55 u bolnici, a šest u teškom stanju na raspiratorima.

I zato još dve mere. Prva je, od danas u 8 sati zatvaraju se svi granični prelazi za ulazak putnika koji koriste drumski, železnički i rečni saobraćaj. Sem transportnih kamiona više niko neće moći da uđe u Srbiju.
Dalje, u 12 sati, danas u podne, obustavlja se i međugradski saobraćaj. To je poslednji termin kada će polasci moći da krenu. Ostavljena je mogućnost automobilskog saobraćaja.
Vučić je takođe najavio i da će apsolutna zabrana kretanja za sve građane biti produžena o čemu će svi biti obavešteni u narednih 72 do 96 časa. Licima starijima od 65 godina biće obezbeđena dva termina da od 4 do 7 idu u kupovinu, jer vlasti žele da “obeshrabre starije da idu u prodavnice“.
- Očekujemo u danima koji dolaze dalje, ubrzano povećane broja zaraženih. Nama je infektivna klinka u Beogradu gotovo puna, prelazimo u bolnicu “Dragišu Mišović“. Danas je dvoje pušteno, još troje očekujemo sutra da budu pušteni, ako drugi put bude potvrđen negativan tekst ali nam svako jutro nadolazi mnogo, mnogo više. A taj period oporavka nije kratak. Bolnice su sve punije. Lekari se drže junački. Zašto sam rekao da je ovaj broj od 100 važan. To je neki trenutak kada je u nekoliko zemalja virus krenuo geometrijskom progresijom da se širi, da je došlo do lokalne transmisije i da sve teže to možete da kontrolišete. Želimo da pokušamo da zaustavimo da taj rast ne bude eksponencijenalan, da bude što duži, da ga usporimo. Zato je presudna naredna nedelja, rekao je Predsednik Srbije.
Upozorenje je predsednik Srbije potkrepio primerom iz Španije.
- Kad smo 4. marta mi registrovali prvi zaražen slučaj, Španija je imala dva mrtva. Danas, to su podaci od 12 sati, imala ih je 767 (u međuvremenu je taj broj prebacio 800, prim.aut). Zato morao da budemo disciplinovani, da se izolujemo. Ako bismo uspeli da se izolujemo svi na 14-15 dana, najbolje 21, taj virus ne bi mogao da uradi ništa. Dakle, sve zavisi od nas i naše discipline, apelovao je Vučić.
Vučić je takođe rekao da su nadležni uspeli da u Beograd dopreme sedam respiratora švedske proizvodnje, da se čeka još devet iz Lajpciga, 100 u sklopu donacije iz Kine, a da je kupljeno još 200 koji bi trebalo da od utorka budu u funkciji. Međutim, ne koriste se svi isključivo za obolele od korona virusa.
- Guraćemo da imamo preko 1.000 slobodnih respiratora za koronu, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je još jednom apelovao na sve građane da poštuju preporuke Vlade, da ne izlaze napolje za vreme potpune zabrane kontrole, a da oni kojima je naređeno da budu u samoizolaciji tamo i ostanu. Zbog toga će se večeras pojačati policijske kontrole u nekim gradovima, pomenuo je Vučić Mirijevo, istočnua Srbiju i Pomoravlje.
Takođe, demantovano je da Srbiji preti nestašica goriva i pride nagovešteno da bi zbog takvih dezinformacija i širenja panike ubuduće moglo da se ide u zatvor.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2