Maj 21, 2022

 

postanska 05.2022

VLADA SRBIJE: Sutra uredbe o kreditiranju privrede i pomoći poljoprivredi

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je najavio da će sutra biti usvojene dve uredbe a koje se odnose na primenu garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra, kao i na podršku poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara.

  • Uredba o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama sutra naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka krećemo u njenu implementaciju. To znači da će preduzećima u privatnom sektoru na raspolaganju biti jeftini krediti, u ukupnom iznosu od dve milijarde evra, za koje garantuje Republika Srbija, rekao je ministar posle sednice Кoordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid 19.

Kako je objasnio, Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima obezbediće pomoć u iznosu od 2,6 milijardi dinara, što će ići preko Uprave za agrarna plaćanja, a primenjivaće se na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, na preduzetnike i na one koji imaju svoja preduzeća.

Mali je istakao da je na taj način u potpunosti završen pravni okvir za implementaciju svih planiranih ekonomskih mera, koje se odnose na 600 milijardi dinara (5,1 milijardi evra) za podršku domaćoj privredi.

On je podsetio da su prošle nedelje usvojene uredbe koja se odnose na odlaganje poreza i doprinosa, na direktnu novčanu pomoć preduzećima u iznosu od tri minimalca, kao i na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Ukazao je da su već sada vidljivi rezultati mera koje su preduzete, i da je već veliki broj privrednika prijavljen putem sajta Poreske uprave.

Last modified on Sreda, 15 April 2020 14:55

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2