Maj 09, 2021

 

posta 30.3.2021

Saopštenje o razgovoru Predsednika Vučića i Patrijarha Irineja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas Patrijarhu SPC Irineju da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, a slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

Vučić je u telefonskom razgovoru sa Patrijarhom istakao i da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je, kako kaže, Sveti Sinod, brižno i očinski se starajući za svoje vernike, zamolio državni vrh.

Istovremeno, izrazio je uverenje da će SPC i ubuduće poštovati propisane mere i tako nastaviti da učestvuje u borbi protiv virusa Kovid-19.

Kako se navodi, Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali Srpskoj pravoslavnoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

  • Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda Predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Irinej je tokom razgovora rekao da je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave, stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu Srpske pravoslavne crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i Crkve i Države.

  • SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2