Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

Poruka Ambasadora Rusije u Beogradu građanima Srbije

Svaka kriza nas tera da budemo aktivniji i bolji, a globalni izazovi, poput pandemije koronavirusa, pokazuju koliko je važna porodica, lekarska struka, ali i suverenost država i međunarodna saradnja, rekao je u razgovoru za RTS ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

Što se tiče mera koje je preduzela vlada Srbije u sprečavanju širenja epidemije koronavirusa ruski ambasador kaže da su one slične kao i u Rusiji.

  • Nama je stalo do srpskog naroda i želimo da Srbija što brže i bolje izađe iz ove nevolje i pozivam sve da poštuju mere koje su preduzeli vlada i predsednik Srbije, rekao je Bocan Harčenko.

Što se tiče pomoći koju je Rusija uputila Srbiji ruski ambasador kaže da je najvažnije da je ona upućena na vreme i da je imala konkretan cilj.

  • Želim da ponovim da što se tiče ruske pomoći, najbitniji je ljudski faktor, jer su došli najbolji stručnjaci, trenutno ih je 62. Tu su stručnjaci za dezinfekciju ali i lekarske ekipe koje od prvog dana intezivno rade, rekao je ambasador Rusije u Srbiji.

Timovi za dezinfekciju su do sada radili u osam gradova Srbije: Beogradu, Nišu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Kruševcu, Čačku, Ćupriji i Novom Sadu i obradili su više od 600.000 kvadratnih metara i 97 zgrada najvažnijih medicinskih objekata.

Što se tiče ruskih lekarskih timova oni su u kontaktu sa srpskim lekarima i rad naše struke ocenjuju veoma visoko sa kojom razmenjuju iskustva.

Rusija još nije prošla vrhunac infekcije i prema oceni ruskih stručnjaka naredne dve-tri nedelje biće najteže. Zbog toga je najvažnija disciplina i poštovanje mera od strane građana.

Mere u Rusiji su još restriktivnije nego u Srbiji kada je reč o kretanju građana i kazne su visoke ukoliko se ide bez dozvole.

  • Rusije je pripremljena, izazov je težak i veliki ali se nadamo da ćemo izaći iz ove veoma teške situacije za ceo svet, rekao je za RTS ruski ambasador.

Bitan suverenitet i nacionalne mogućnosti svake zemlje

Svaka kriza nas tera da budemo što aktivniji i bolji, da sagledamo propuste. Ova kriza nas sada tera da nosimo maske ali ćemo kasnije više razmišljati o unutrašnjem a ne o spoljašnjem izgledu, rekao je ruski ambasador.

Kada je reč o Evropi i međunarodnoj zajednici ambasador očekuje da će se doneti neka rešenja u pogledu zajedničkih aktivnosti po pitanju bezbednosti ljudi jer je ova kriza pokazala da je svaki čovek izložen bez obzira na stepen razvoja neke zemlje.

  • Ova kriza je pokazala i koliko je bitan suverenitet i nacionalne mogućnosti svake zemlje da da što brže i efikasnije odgovore na svaki globalni izazov, obezbede sigurnost svojih građana i u saradnji sa međunarodnim institucijama ali i kao nacionalna država, rekao je Bocan Harčenko.

Ambasadoru Bocan Harčenku ovo su prvi vaskršnji praznici u Srbiji i provešće ih samo sa suprugom, iako je želeo da im se prdiruže sin i unuci koji žive u Rusiji.

Na kraju, ruski ambasador je građanima Srbije poželeo radosne Uskršnje praznike, sa nadom da će ova nevolja što pre proći, a potom je ponovio reči srpskog patrijarha Irineja da je porodica najveći hram.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2