Maj 21, 2022

 

postanska 05.2022

MATKOVIĆ: Ublažavanje pojedinih restriktivnih mera

Vlada Republike Srbije, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donela je na današnjoj sednici odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, saopštio je komandant Kriznog štaba Velike Plane predsednik opštine Igor Matković.

- Građani stariji od 65 godina moći će, počev od sutra, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do jedan sat iza ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja, saopštio je Matković.

On ističe, da je, od utorka 21. aprila, dozvoljen rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

- Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite. Vlada, takođe, poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da od sutra nastave rad u punom kapacitetu. Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju, saopštio je Matković.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

- Bitno je naglasiti, još jednom, da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava, maski i rukavica, saopštio je Matković.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2