Januar 23, 2022

 

postanska22 12

VLADA SRBIJE: Od srede pomoć poljoprivrednicima!

Vlada Srbije izdvojila je ozbiljna sredstva za pomoć poljoprivredi. Prijavljivanje za ta sredstva počinje u sredu. U Vladi kažu da će neki stočari i pčelari dobiti i bespovratnu pomoć, za koju ni ne moraju posebno da se prijavljuju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će poljoprivrednici moći da uzmu kredit do tri miliona dinara, na tri godine, uz kamatu od jedan odsto i grejs period do godinu dana.

  • Od srede, u poslovnim bankama u njihovim sredinama, 11.5 milijardi dinara kredita biće im na raspolaganju. Za sve ono što poljoprivrednici misle da im treba, i za tekuću likvidnost i za obrtna sredstva, za bilo šta, svaki poljoprivredni proizvođač može da se obrati za ovu meru, ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bespovrtna pomoć uplaćivaće se direkno na račun poljoprivrednika, odnosno registrovanih gazdinstava i za njih ne treba nikakva prijava.

A dobiće ih zbog zatvaranja zelenih pijaca vlasnici plastenika i to u zavisnosti od veličine plastenika – do 90.000 dinara. Zatim pčelari koji su ugroženi zbog zabrane kretanja i mali mlekari i stočari koji su imali ugovore sa ugustiteljskim objektima.

Za krave će dobiti po 3.000 dinara, a maksimalno 30.000 dinara. Za ovce i koze po 500 dinara, najviše 20.000 dinara. Za pčelare koji imaju više od 70 godina izdvojeno je 800 dinara po košnici i maksimalno mogu dobiti do 20.000 dinara.

Poljoprivrednicima je svaka olakšica dobrodošla jer setva, kažu, ne može da čeka. Ministar poljoprivrede ukazuje da je epidemija “viša sila”.

  • Država, u ovom trenutku, može ovako da pomogne. Ako primetimo da neka sektorska mera još treba da se primeni, analiziraćemo i reagovaćemo, dodaje Nedimović.

Država je samo za pomoć poljoprivrednicima zbog pandemije izdvojila ukupno 2.6 milijardi dinara.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2