Maj 21, 2022

 

postanska 05.2022

Od ponoći predizborna tišina

Predizborna tišina pred parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore počinje večeras u ponoć i trajaće do nedelje, 21. juna, do 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta. Tokom predizborne tišine zabranjena je izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata. Takođe, na biračkom mestu, kao i na 50 metara od njega, zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista stranaka i koalicija, a cenzus potreban za osvajanje poslaničkih mandata je 3 odsto od broja birača koji izađu na izbore. Prema podacima RIK-a, pravo glasa na predstojećim izborima ima 6.583.665 građana Srbije.

U Smederevu, pravo glasa na lokalnim izborima ima 96.606 građana, dok glasačko pravo na parlamentarnim izborima ima 98.010 građana, potvrđeno je za naš portal u Gradskoj izbornoj komisiji. U Smederevu će se glasati na 78 biračkih mesta.

Kako nam je rečeno u GIK-u, do ponoći će predsednicima biračkih odbora biti podeljen izborni materijal, koji će biti zapečaćen do nedelje u 7 časova, kada se otvaraju biračka mesta. Takođe, za sve članove komisija obezbeđena je zaštitna oprema – maske i rukavice, koje su obavezni da nose na biračkim mestima, a zaštitna oprema je obezbeđena i za građane koji izlaze na birališta, i na svakom biračkom mestu biće maske i rukavice za birače koji budu želeli da ih koriste prilikom glasanja.

Last modified on Nedelja, 05 Juli 2020 14:29

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2