Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Danas se obeležava Nacionalni dan nauke

Danas obeležavamo Nacionalni dan nauke 10. jul, ustanovljen povodom dana rođenja jednog od najvećih umova i naučnika svih vremena Nikole Tesle.
Tesla je roden 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, umro je na Božić 1943. godine u SAD gde je živeo šest decenija. Gradonačelnik Njujorka Fjorelo La Gvardija, po kome i danas ime nosi jedan od tri glavna njujorška aerodroma, na komemoraciji je rekao - Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i kako vreme prolazi, postaje još veće.
Po Tesli je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je 2003. godine u registar Uneska. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gde je bila njegova laboratorija, zove se Ugao Nikole Tesle.
Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićenih u 27 zemalja na pet kontinenata.
Umro je u 87. godini, na Menhetnu u hotelu Njujorker u kome je živeo poslednji 10 godina.
Stvorio je i značajan broj pronalazaka koje nikada nije pokušao da zaštiti, kao što je, primena visokofrekventnih struja za medicinske svrhe.

Nacionalni dan nauke 10. jul, zbog epidemije korona virusa, biće obeležen diskretnije nego uobičajeno, kako u Srbiji tako i u svetu. Prema rečima direkorke Muzeja Nikole Tesle Ivone Jevtić, svi građani će i ove godine moćI da obiđu postavku besplatno uz odgovarajuće mere predostrožnosti, masku i distancu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2