Decembar 06, 2021

 

postanska 28.10.2021

RTS: Velika Plana – neotkrivena adresa idealna za odmor i uživanje

Jedna od neotkrivenih adresa za odmor u našoj zemlji je i opština Velika Plana. Delom u plodnoj moravskoj dolini, delom na brežuljcima Šumadije, oduševiće vas pejzažima, istorijom ali i gostoprimstvom, objavio je RTS.

Velika Plana je nekada bilo najveće selo u Srbiji, kroz koje je prolazio čuveni Carigradski drum, i mesto značajnih istorijskih događaja. Radovanjski Lug, na osam i po kilometara od Velike Plane, poznat je i kao mesto ubistva Vožda Karađorđa.

- Ovde iza mene je prvobitno grobno mesto Vožda Karađorđa, čoveka koji je podigao Prvi srpski ustanak i koji je zaslužan za mnoga dešavanja i mnogo istorijskih, kasnije će se ispostaviti, stvari koje su doprinele razvoju samog srpstva. Nedaleko od nas, nalazi se i crkva Zahvalnica, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević podigao je u čast svoga dede 1930. godine, objašnjava Goran Marjanović, koordinator turističko-informativnog centra Velika Plana.

U blizini Radovanjskog Luga je crkva brvnara Pokajnica, jedna od najznačajnijih te vrste u Srbiji. Sagradio ju je Vujica Vulićević 1818. godine, u znak pokajanja zbog ubistva svog kuma Karađorđa.

Neizostavna je i poseta srednjevekovnom manastiru Koporinu, čiji kompleks čine Crkva Svetog Stefana, konaci, izvor lekovite vode i vinogradi sa vinarijom.

- Manastir datira između 1389. do 1402. godine, to smo uzeli kao zvaničan podatak jer se na fresci koja govori da je ktitor i da je on ovde sahranjen, da su ovde njegovi zemni ostaci, zapravo nalazi natpis da je on despot Stefan Lazarević, a titulu je dobio upravo pomenute 1402. godine, kaže Stefan Raičić iz manastira Koporin.

- Mi se trudimo da sam vinograd održavamo na jedan organski, prirodan način, da ne koristimo jaku hemiju i pesticide. Na taj način očuvavamo i prirodu i naše okruženje. I sam način proizvodnje vina je tradicionalan“, navodi đakon Vladimir Nestorović.

Mir i tišine uz slatko, džem, ajvar...

Domaćini će vas dočekati uz izuzetnu ljubaznost i dobru domaću hranu. Proizvode od povrća i voća možete i poneti. Baka Slavica uz pomoć porodice i prijatelja, godišnje napuni 8.000 tegli slatkim, džemom i ajvarom, koje gosti rado kupuju.

- Još sam kao devojka počela da pravim to, ali sam pravila samo za porodicu i prijatelje. Međutim, odlaskom u penziju, na nagovor moje drugarice iz Beograda, koja je probala moje proizvode, ja sam, počela da pravim, pa se to širilo, kaže diplomirani inženjer agronomije, Slavica Radić.

A posle obilska odmorite se na primer u etno-selu nadomak Velike Plane.

- Očekujemo da će tek biti za ostatak jula i avgusta velika posećenost, baš zbog ove situacije. Jedno mesto gde vi možete provesti odmor – mir, tišina, opuštanje i šetnja. Mislim da je danas to preko potrebno svima, ističe Dragana Milanović iz etno-sela „Moravski konaci“.

Lepotu kraja, upotpunjuje Velika Morava, pokraj koje su ispričane mnoge priče o tradiciji, kulturi, folklornom nasleđu, ali i o vrednom radu generacija meštana Velike Plane.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2